icon-arrow-right
HomeProjecten Ecologische waterzuivering 'Biomakerij'

Ecologische waterzuivering 'Biomakerij'

Tilburg

Een waterzuiveringsinstallatie die gezien mag worden, dat is de Biomakerij. Een fris groen plantenbed is één van de belangrijkste onderdelen van de Biomakerij. Op de wortels van de planten bevinden zich micro-organismen, die een wisselwerking aangaan met de micro-organismen in het afvalwater. Het resultaat van dit proces is gezuiverd water dat direct weer gebruikt kan worden in bijvoorbeeld in een productieproces of voor de irrigatie van (sier)gewassen. Zo vormt de Biomakerij een ecologische oplossing voor uw afvalwater en een groene verrijking voor de omgeving in één.

 

Meervoudige waarde

Ten opzichte van traditionele waterzuivering creëert de Biomakerij meervoudige waarde: economisch, ecologisch én maatschappelijk. De Biomakerij kan geïntegreerd worden in zowel bestaande bebouwing als nieuwe architectuur, doordat deze zuiveringsinstallatie veel kleiner in oppervlakte is dan conventionele installaties. Voor deze nieuwe manier van water zuiveren is bovendien aanzienlijk minder energie nodig dan traditionele zuiveringsinstallaties gebruiken.

Metabolic Network Reactor

De Biomakerij is een zogeheten ‘Metabolic Network Reactor’. Het systeem is gericht op de interacties tussen de verschillende micro-organismen op de plantenwortels en in het afvalwater. Met name hun metabole processen zijn belangrijk. De Biomakerij combineert de voordelen van de van de ‘living machines’ van ecoloog John Todd met die van vast bed bioreactoren, om zo te komen tot een zuiveringssysteem dat compact is en toch grote hoeveelheden afvalwater kan verwerken.

 

De Biomakerij is geurloos en ziet er aantrekkelijk uit. Zolang er voldoende raampartijen zijn om licht voor de planten toe te laten, kan de Biomakerij in uiteenlopende soorten gebouwen gerealiseerd worden. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs een kas te zijn. De reactoren zijn stapelbaar en de zuivering is modulair uit te breiden, waardoor de benodigde oppervlakte beperkt kan blijven terwijl de zuiveringscapaciteit makkelijk opgeschaald kan worden. Dat maakt de Biomakerij tot een ideale oplossing voor binnenstedelijke waterzuivering.

Partnerschap

Voor de realisatie van de Biomakerij slaan M.J. Oomen riool- en betontechniek, Biopolus en Hoppenbrouwers Techniek BV de handen ineen.

Het Hongaarse Biopolus ontwikkelde de technologie van de Biomakerij. Biopolus wil methodes voor waterzuivering en waterherwinning ontwikkelen die optimaal in te passen zijn in stedelijke omgevingen. Niet alleen doordat ze geurloos zijn, maar ook doordat de zuiveringsgebouwen zó worden vormgegeven dat ze ook voor bijvoorbeeld publieke of educatieve functies te gebruiken zijn. www.biopolus.org

Hoppenbrouwers Techniek BV realiseert de duurzame installaties voor de Biomakerij. Zij zien de Biomakerij als de nieuwe generatie van oplossingen voor het zuiveren van afvalwater. www.hoppenbrouwerstechniek.nl

Wij als M.J. Oomen riool- en betontechniek zet als infra-aannemer in op innovatie en duurzaamheid in de afvalwaterketen. Riolering is letterlijk een onlosmakelijk onderdeel van het systeem van waterzuivering. Door al bij de aanleg van rioleringen aandacht te hebben voor circulariteit en duurzaamheid realiseren we niet alleen meerwaarde voor u als klant maar ook voor de maatschappij.

Contactpersoon

René van Pelt Bedrijfsleider Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Zuiveringscapaciteit Biomakerij nabij Tilburg
  Evenveel als de hoeveelheid afvalwater van 5000 huizen
 • Aantal planten in Biomakerij nabij Tilburg
  150 stuks
 • Aantal verschillende soorten micro-organismen in Biomakerij
  3000 soorten
 • Betrokken bedrijven
 • Projectcategorieën
  Innovaties en duurzaamheid
  Leidingbouw
  Civiele betonbouw

Gerelateerde informatie

+