icon-arrow-right
HomeProjecten Groot onderhoud gemaal Woudse Droogmakerij

Groot onderhoud gemaal Woudse Droogmakerij

Den Hoorn

De Woudse Droogmakerij is een polder naast Den Hoorn bij Delft, die wordt drooggehouden door een gemaal. In opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland voerden wij groot onderhoud uit aan dit gemaal.

Creativiteit

Al sinds de 19e eeuw wordt de Woudse polder bemalen. Verschillende soorten installaties zorgden sinds die tijd voor droge voeten in het gebied. Het begon met een windmolen, die na bijna anderhalve eeuw werd vervangen door dieselmotoren. Enkele decennia later maakten deze weer plaats voor elektrische pompen. De Woudse Droogmakerij heeft in die ruim 170 jaar heel wat gedaantes gehad en lang niet alle toegepaste constructies en installaties zijn even goed gedocumenteerd gebleven. Ondanks alle gedegen voorbereidingen had de renovatie van het gemaal dus nog de nodige verrassingen in petto tijdens het werk. Maar met een flinke dosis kennis, ervaring en creativiteit werd de klus netjes geklaard.

Betere watertoestroom

Het belangrijkste doel van de renovatie van het gemaal Woudse Droogmakerij was om ervoor te zorgen dat het gemaal weer 15 jaar in bedrijf kan zijn zonder nieuw groot onderhoud. Een probleem dat de renovatie van het gemaal daarnaast moest oplossen was dat de pompen last hadden van luchtaanzuiging. Daarvoor moesten de nieuwe pompen dieper in het water komen te staan. Hiervoor hebben we een betonnen bak gerealiseerd waarmee de toestroom van het water naar de pomp verbeterde en de dompeldiepte geoptimaliseerd werd.

Bedieningsruimte opgeknapt

De bestaande pompen zijn vervangen door twee nieuwe visvriendelijke pompen. Met glijstangen zijn deze pompen aangesloten op een voetbochtkoppeling. Ook de bedieningsruimte is opgeknapt: de wanden zijn waar nodig gerepareerd en daarna geschilderd. De oude vloer is vervangen door een elektrisch geïsoleerde vloer

Buitenterrein

Verder is de persleiding van het gemaal verlengd tot in de boezem. Daarbij is de uitstroomgoot dichtgezet en zijn een droogzetvoorziening en een terugslagklep aangebracht. Buiten zijn verder de krooshekreiniger en de houten vlonders vernieuwd. Een verlaten kas is gesloopt en het toegangspad naar het pompgebouw -dat overigens behalve als gemaal ook dienst doet als woonhuis- is verbreed. Ook is er onderhoud aan het terrein en het groen gepleegd. Tot slot zijn alle damwanden en beschoeiingen rond het gemaal vernieuwd. Zo kan de Woudse Droogmakerij er weer zeker 15 jaar tegen.

Contactpersoon

René van Pelt Bedrijfsleider Neem contact op

Gerelateerde projecten

Alle projecten

Gerelateerde informatie

+